Vreugd en Rust is een voormalig landgoed in Voorburg en ligt midden in Nationaal Park Hollandse Duinen. Landgoederen en buitenplaatsen dragen bij aan de sterke gebiedsidentiteit van het nationaal park. Verschillende gebiedspartners van Hollandse Duinen werken dan ook samen aan een betere beleefbaarheid van de verschillende buitenplaatsen in de Vlietzone Den Haag – Voorburg – Leidschendam. Meer informatie hierover is te vinden in het Uitvoeringsprogramma (strategisch project 11.3 Buitenplaatsen Vlietzone).

Buitenplaats Vreugd en Rust is een plek met een rijke historie. De stichting Mooi Voorburg heeft een herstelplan opgesteld om de elementen van landschapsarchitect J.D. Zocher jr. weer in ere te herstellen. We spraken hierover met Joost Heuvelink, bestuurslid van Stichting Mooi Voorburg.

In 2017 verscheen een provinciaal rapport met een glasheldere conclusie: de vele Zocher-elementen in Park Vreugd en Rust zijn vervaagd en dreigen te verdwijnen. “Sindsdien maakt de gemeente Leidschendam-Voorburg serieus werk van het herstel van de historische buitenplaats.”, aldus Joost.

Een aanzienlijk deel van de tuin vormt tegenwoordig Park Vreugd en Rust. Destijds aangelegd door de befaamde landschapsarchitect J.D. Zocher jr.. De oorsprong van Vreugd en Rust ligt al in 1685, tussen 1837 en 1852 komt Zocher in beeld voor de aanleg van het park.

“Bij het herstel is er echt oog voor Zochers kenmerkende ideeën over grillige paden, slingervormige vijvers en kilometerslange zichtlijnen in het landschap. Na het oordeel in 2017 is aan stichting ‘Mooi Voorburg’ gevraagd mee te denken over mogelijke verbeterpunten. Een lijst met bijna 30 suggesties was het resultaat. Een mooi voorbeeld van (burger)participatie.”

Met een financiële bijdrage van de gemeente en subsidies van de Provincie Zuid-Holland (bijna €300.000,- aan provinciale subsidies) wordt het park nu stap voor stap opgeknapt.
“In 2018 gingen de werkzaamheden van start met het herstellen van de Narcissenroute, het herstellen van de relatie tussen het huis en het tuinhuis en het zichtbaar maken van het eiland in de huisvijver.
Dit jaar zijn er plannen ontwikkeld voor onder meer een Zwitserse brug, een aantal bloemperken en het terugbrengen van historische hekwerken op het hertenkamp. Ook de padenstructuur wordt hersteld, zodat de verbluffende vergezichten van vroeger straks weer te zien zijn. Een aanlegsteiger langs de Vliet, het terugbrengen van verdwenen bruggen langs de Vliet en bij de huisvijver. Alle passend binnen de erfgoedlijnen Landgoederen en Trekvaarten van de provincie Zuid-Holland.”

Meer weten?
In het boek ‘Vreugd en Rust, gastvrije buitenplaats met een park van Zocher’ wordt dieper ingegaan op het park. Het boek is te bestellen via www.mooivoorburg.nl.