Nationaal Park Hollandse Duinen is het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom. Het is een uniek landschap dat ruim 5000 jaar geleden is ontstaan door de stijging van de zeespiegel. Het park bestaat uit zee, strand en duinen, en ook de meer landinwaarts gelegen strandwallen en strandvlakten horen erbij. Het park beslaat grofweg 450 km², en is 47 km lang en tot 8,5 km breed. Het omvat meer dan 60 km² waardevolle natuur (Natura2000), 47 kilometer strand, tientallen prachtige dorpen, adembenemende bollenvelden, statige landgoederen en talloze interessante musea en historische gebouwen.

Het landschap bepaalt de grenzen van het Nationale Park. De zee in het westen. Landinwaarts de oostelijke strandwallen bij Rijswijk, Voorschoten en Lisse. Aan de zuidkant vormen de jonge duinen bij Hoek van Holland de grens. Alleen in het noorden is er geen natuurlijke grens. De duinen lopen immers door tot aan Den Helder. Het Nationale Park stopt echter bij de grens met Noord-Holland in de buurt van Hillegom en Noordwijk.

Natuurlijk gaat het ene landschap geleidelijk over in het andere, en is ook het Nationale Park niet strikt begrensd. Zo reikt de natuur via het Haagse Bos bijna tot aan station Den Haag CS en onderbreekt de bebouwing in Scheveningen juist het vloeiende duinlandschap. Rechtlijnige bollenvelden grenzen aan grillige meertjes. Die compacte veelzijdigheid vormt het DNA van Hollandse Duinen.

Samen zorgen voor Nationaal Park Hollandse Duinen

Nationaal Park Hollandse Duinen is een fantastisch gebied waar we met zijn allen ontzettend veel plezier aan beleven. Dat moet zo blijven! Over één, vijf, tien of twintig jaar willen we nog net zo hard genieten van Hollandse Duinen. Dat kan als we er samen goed voor zorgen. Jij, wij, iedereen!

Klik hier om te zien wat jij kan doen om voor Hollandse Duinen te zorgen.