7 november 2023

Op 6 november tekenden Dunea, provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag en Staatsbosbeheer opnieuw een meerjarige samenwerkingsovereenkomst met Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD). Zij werken sinds de oprichting in 2016 samen aan zichtbare projecten om de natuur te versterken en de mensen die er wonen en werken ermee te verbinden.

Georgette Leltz, directeur NPHD, is blij dat de bestuurlijke partners zich weer voor de komende jaren willen committeren aan het nationaal park: “Dit is heel goed nieuws voor toekomstige en lopende projecten om dit uitgestrekte gebied duurzaam te ontwikkelen. NPHD is inmiddels een samenwerkingsverband van meer dan 60 partners waaronder alle gemeentes in de regio en organisaties uit alle hoeken van de maatschappij: van Arriva tot Naturalis, van Stichting Duinbehoud tot Landgoed Keukenhof. Samen zetten deze partners onder andere hun schouders onder het realiseren van groene verbindingsgebieden en zorgen ze voor verspreiding van de recreatiedruk in het gebied van Hollandse Duinen”.

Groene verbindingszones
Nationaal Park Hollandse Duinen omvat de brede kuststrook van Hoek van Holland tot Hillegom, waar de natuur stad en zee verbindt. Het aantal inwoners neemt de komende jaren alleen maar toe, en zo ook het aantal mensen dat graag de mooie maar vaak versnipperde natuurgebieden en landgoederen wil bezoeken. Over de gemeentegrenzen heen ontwikkelen onze partners daarom groene verbindingszones en overgangsgebieden, met robuuste natuur en aantrekkelijke fiets- en wandelpaden. Hierbij is het spreiden van recreatie een belangrijk aandachtspunt. Concrete voorbeelden zijn het Regiopark Van Zee tot Zweth op de grens van Den Haag en Westland, en de Groene zone in Wassenaar samen met de Mient Kooltuin in Katwijk.

Betrokkenheid stimuleren
Ook online zorgt NPHD voor meer zichtbaarheid. Met de campagne ‘Samen zorgen voor NPHD’ inspireert NPHD inwoners, ondernemers en recreanten om de natuur te helpen beschermen. Centrale vraag is: “Wat kun jij doen?”. De één ruimt zwerfafval op, een ander haalt tegels uit de tuin en zet er inheemse planten in. De campagne, waarbij meerdere partners zijn aangesloten, maakt dat steeds meer mensen hun steentje bijdragen aan de ontwikkeling van Nationaal Park Hollandse Duinen. Zo zorgen we met partners en inwoners voor dat we niet alleen nu, maar ook in de toekomst van ons nationaal park kunnen genieten.

Nieuwsoverzicht

Andere nieuwsberichten

Nieuwsoverzicht