8 december 2023

NPHD-partner Natuurcentrum Katwijk is verhuisd. De activiteiten worden voortgezet in De Oude Redschuur, een fraai gemeentelijk monument op de Rijnmond in Katwijk. De nieuw ingerichte ruimte en de expositie met het NPHD-spelelement als onderdeel zijn vrijdagmiddag 1 december geopend door de Katwijkse wethouder Jacco Knape en Georgette Leltz, directeur van Nationaal Park Hollandse Duinen.

“Wij feliciteren Natuurcentrum Katwijk met de nieuwe locatie en expositie. Met dit soort initiatieven brengen we de natuur in de harten en hoofden van inwoners. En dat hebben we nodig om samen met alle NPHD-partners én de inwoners van Hollandse Duinen te zorgen voor ons prachtige gebied”, aldus Georgette Leltz.

Het Natuurcentrum Katwijk startte in 2015. De eerste jaren werden veel van de activiteiten georganiseerd in en vanuit een portakabin op het strand. De laatste vijf jaar stond deze portakabin jaarrond op de in het oog springende locatie op de hoek van de Katwijkse Boulevard.

Het nieuwe onderkomen van het Natuurcentrum Katwijk biedt heel veel mogelijkheden en ruimte, waarbij uiteraard met respect moet worden omgegaan met het monumentale karakter van het pand. De nieuwe tentoonstelling die vrijdag is geopend legt de nadruk op de duinen in het algemeen, onder meer met het spel over Nationaal Park Hollandse Duinen, en de naastgelegen Coepelduynen in het bijzonder. Een aantal panelen in zogenoemde lichtboxen geeft in vogelvlucht een introductie op dit kleine maar zeer bijzonder duingebied.
Ook is er weer aandacht voor de laatste IJstijd, die zijn sporen heeft nagelaten op onder meer de bodem van onze Noordzee. De expositie hierover het afgelopen anderhalf jaar in de portakabin op de Boulevard was een groot succes.

De nieuwe ruimte wordt gedeeld met een andere gebruiker: Coast Busters, een stichting die initiatieven ontwikkelt en ondersteunt ter bestrijding van de plasticvervuiling. Denk daarbij aan de Limes Bubble Barrier en Jutters Katwijk. Beide organisaties vullen elkaar op duurzaamheid en natuurinformatie goed aan.

Nieuwsoverzicht

Andere nieuwsberichten

Nieuwsoverzicht