18 maart 2021

Het winterweer afgelopen maand bracht een voor Nederland nieuw fenomeen: een bloeiende orchidee was te bewonderen in een dikke pak sneeuw. Kort voor het invallen van de korte maar hevige winterperiode vond de Noordwijkse plantenkenner Jelle van Dijk begin februari 2021 de bloeiende hyacintorchis in een duinterrein waar sinds maart 2020 een kleine populatie bekend is. Inmiddels staan er zeker 16 exemplaren, waarvan op dit moment een aantal exemplaren in knop staat. Even was de vrees dat de strenge vorst het einde zou betekenen van deze kleine en nog kwetsbare populatie.

Opmars van een warmteminnende soort
De Hyacintorchis is een van oorsprong Mediterrane orchidee, die onder invloed van klimaatopwarming zijn verspreidingsgebied recent naar het noorden heeft weten uit te breiden. Onder andere het uitblijven van strenge winters heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de Hyacintorchis zich in Noordwijk thuis voelt. De bloemen van dit eerste bloeiende exemplaar hebben de vorstperiode helaas niet overleeft, maar een aantal andere exemplaren binnen de populatie zien er nog vitaal uit en de verwachting is dat deze in maart gaan bloeien. Voor dat de Hyacintorchis verscheen in Nederland begon het orchideeënseizoen pas vanaf de tweede helft van april, wanneer de eerste kleine keverorchissen, brede orchissen en harlekijnen bloeien.

Prachtig geïllustreerd boek
Eind februari is er een boekwerkje uitgegeven bij KNNV- uitgeverij van Esmée Winkel, botanisch kunstenaar bij Naturalis. Aan de hand van prachtige tekeningen beschrijft zij de Noordwijkse Hyacintorchis en verteld zij over haar werk als botanisch kunstenaar.
Het boekje  is verkrijgbaar via https://knnvuitgeverij.nl/artikel/hyacintorchis.html

Nieuwsoverzicht

Andere nieuwsberichten

Nieuwsoverzicht