20 mei 2022

Tegenover het Centraal Station van Den Haag, op de Koekamp, heeft NPHD-partner Staatsbosbeheer zijn werklocatie. Hier gaat iets moois gebeuren. Vanaf volgend jaar bouwt Staatsbosbeheer in samenwerking met gemeente Den Haag en drinkwaterbedrijf DUNEA hier aan de stadspoort van Nationaal Park Hollandse Duinen. Hiermee wordt dit deel van de Koekamp na vele jaren weer toegankelijk voor het publiek en kan men in het nieuwe bezoekerscentrum wegwijs raken in de prachtige natuur en rijke cultuurhistorie van de direct omgeving en het nationaal park.

Geen opzichzelfstaand stadspark
De verbinding tussen de Koekamp en het Haagse Bos werd in 2020 al geoptimaliseerd met een groene overkapping over de A12. Eind mei rondt de gemeente Den Haag de metamorfose van de Koekamp af waarbij de wandel- en fietspaden zijn verbeterd en de watergang aan de stationszijde is verlegd. De aanleg van een kleine haventje en informatiepunt aan de Prinsessegracht is vorige maand gestart. Ook wordt het plein naast het centraal station na de bouw van een wooncomplex ingericht met een paviljoen en een mooie, groene verbinding naar de Koekamp. De stadspoort van Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een groene ontmoetingsplek én het startpunt van een ontdekkingstocht door het Haagse bos naar Hollandse Duinen en de landgoederen.
Projectleider Jaap Wilting: “Het wordt een groene entree naar het nationaal park. Het is uniek dat je op 500 meter van het Centraal Station van Den Haag naar het Haagse Bos loopt.”

Lucht, licht en ruimte
Het contrast tussen de stad en het Haagse Bos is kenmerkend voor de Koekamp. Staatsbosbeheer heeft de expertise ingehuurd van architectenbureau Powerhouse Company en Delva. Powerhouse Company heeft het ontwerp gemaakt voor het gebouw met een multifunctionele indeling: informatiecentrum, horeca en kantoorruimte ineen, bestaande uit drie tegenover elkaar staande, maar met elkaar verbonden huizen en een open binnenplaats waar het daglicht en de lucht naar binnen stromen. Hier komt de natuur letterlijk naar binnen.
Delva maakte het ontwerp voor de landschappelijke inrichting. Het terrein krijgt een bosachtige/parkachtige sfeer met een brug naar het Malieveld, veel bankjes, verlichting, een brug naar Malieveld en een afgescheiden, maar wel zichtbaar gedeelte voor het hertenkamp. Alles in de Engelse landschapsstijl waar de Koekamp al eeuwen om bekend staat. Op deze plek waar ruimte is voor educatie en voorlichting komen bezoekers straks veel nauwer in contact met de boswachters die hier aan het werk zijn en krijgen zij een voorproefje van de cultuurhistorie die hen te wachten staat op hun tocht door het gebied. In het informatiecentrum worden bezoekers geïnspireerd om ook andere delen van Hollandse Duinen te bezoeken. Zo spreiden we de recreatiedruk in de natuur.

Meer weten?
Algemene informatie over het nieuwe informatiecentrum en de landschappelijke ontwikkeling van de Koekamp staat op de website van Staatsbosbeheer.

 

Nieuwsoverzicht

Andere nieuwsberichten

Nieuwsoverzicht