26 juni 2023

Leidschendam-Voorburg en Den Haag zijn niet alleen buren. Ze zijn met elkaar verbonden, onder andere door een groene strook die dwars door de steden heen kruist; de Loozone. Een bijzondere groene plek, midden in de stad en onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Sinds kort staan er informatieborden die de interessante geschiedenis van de Loozone zichtbaar maken.

De Loozone verbindt de Vliet, ter hoogte van buitenplaats Vreugd en Rust, met het Haagse Bos bij paleis Huis ten Bosch. Dit groene gebied is ooit ontstaan omdat een van de eigenaren van Vreugd en Rust de koepel van Huis ten Bosch in de verte wilde blijven zien. Hij had afgedwongen dat er tussen Vreugd en Rust en Huis ten Bosch niet gebouwd mocht worden. Daarom is de Loozone ook bepalend geweest op de manier waarop Den Haag en Voorburg verder gegroeid zijn. Grote delen van deze zone zijn ingericht als park en de wijken zijn hier later omheen gebouwd. Deze groene strook is dus erg bepalend voor de inrichting van het gebied.

Wethouder Marcel Belt (openbare ruimte gemeente Leidschendam-Voorburg) nam onlangs samen met de Haagse wethouder Anne Mulder (buitenruimte) een kijkje bij de informatiepanelen. “Samen met Den Haag zetten we ons in voor dit unieke stadspark. Niet alleen met de informatieborden; we hebben ook 4 bomen geplant, verharding aangebracht en meer bankjes geplaatst. Op deze manier creëren we een nog aantrekkelijkere route om door het groen vanuit Den Haag of Voorburg richting het buitengebied te gaan. Daarnaast werken we de komende jaren verder aan het recreatief, kwalitatief en ecologisch versterken van de zone, bijvoorbeeld door het opknappen van park Vreugd en Rust.”

Nieuwsoverzicht

Andere nieuwsberichten

Nieuwsoverzicht