Nu het voorjaar begonnen is, wenken de krokussen op landgoed Ockenburgh enthousiast. De hoogste tijd daarom voor een frisse lentewandeling op deze Haagse buitenplaats. Met een paar krokusjes krijg ik mijn dochter helaas niet in de benen. Gelukkig snapt Villa Ockenburgh dat en biedt verschillende speurtochten over het landgoed aan. Met de bosbingo gingen we op een zonnige ochtend op pad.

Foto: Anna Ravensbergen

Bosbingo op de Zwitserse Partij
Het is nog vroeg als we de met paarse krokussen geflankeerde oprijlaan van het landgoed oprijden. Bij de foodtruck naast de villa halen we onze gereserveerde bingo met snacks op en gaan op pad.

De bingoroute leidt ons langs de hondenweide naar de Zwitserse Partij, een oude duinpartij met enorme bomen. Onderweg spotten we de eerste van de twaalf foto’s: een bordje met “P fietsen”. Aangekomen bij een enorme solitaire boom hebben we de opdracht om een hutje te bouwen voor dieren die in het bos leven. Met takken en bladeren gaan we aan de slag. We fabriceren een huisje waar elke muis zijn vingers bij aflikt en vervolgen onze weg naar de volgende opdracht.

Foto: Anna Ravensbergen

Ondertussen houden we in de gaten of er nog bingofoto’s te spotten zijn. Hasse is een tikje bezorgd. Tussen de foto’s staan namelijk ook een beer en een slang en ze vraagt zich af of we deze ook tegen zullen komen. Tal van foto’s en opdrachten verder staan we na anderhalf uur weer bij de foodtruck. Op de beer, de slang en de zee na, hebben we de bingokaart vol en tevreden kiest Hasse tattoo-stickers uit de grabbelton als beloning.

Van gesloten naar openbaar landgoed
Zoals de natuur op het landgoed verraadt, gaat de geschiedenis van de plek ver terug. Al in 1650 bouwde dichter en medicus Jacob Westerbaen hier op een stuk duinlandschap een buitenverblijf. Eeuwenlang was het landgoed een privaat terrein dat hoogstens eenmaal per jaar open ging voor de gewone burger.
Dit veranderde toen een burgerinitiatief in 2016 eigenaar werd van de buitenplaats. Een groep vrijwilligers knapte de villa op en legde een moestuin aan die levert aan het restaurant in de villa. Ook in coronatijd kun je er een prima kopje koffie oppikken met lekkers.

Het landgoed zelf is in beheer van Stichting Zuid-Hollands Landschap en onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Het leuke van het landgoed is dat het bestaat uit hele verschillende landschappen: de Zwitserse Partij met enorme bomen en talloze rhodondendrons, een open speel- en picknickweide, het rustige hyacintenbos, de kruidentuin bij de villa. Voor kinderen is er een mooie speeltuin, een bamboebos, je kan er hutten bouwen en een potje voetbal spelen op de speelweide.

Anna Ravensbergen, genieter van Nationaal Park Hollandse Duinen