Het ruizen van de zee, de zilte lucht, de uitgestrektheid. Strandreservaat Noordvoort, het eerste strandreservaat van Nederland, precies op de grens van Noord- en Zuid-Holland, is een van de puurste plekjes van Nationaal Park Hollandse Duinen. Ter hoogte van strandpaal 72, op de zeereep, ervaar je de natuur in volle hevigheid en geniet je van de elementen, prachtige vogels en zelfs af en toe een zeehond.

Leo Schaap, voorzitter van de projectgroep Strandreservaat Noordvoort: “Vorig jaar mei is het reservaat opengegaan. Daarvoor was het verboden terrein. Nergens in Nederland mag je op de zeereep komen, de duinen die direct aan de Noordzee grenzen. Hier dus wel en dat maakt het bijzonder. We willen op het strand meer rust creëren voor de natuur, voor de vogels die er broeden en foerageren. Door de coronacrisis komen er nu minder mensen naar het strand. We verleiden iedere bezoeker een ommetje te maken door het reservaat.” 

Een straf is dat zeker niet. Schaap zelf gaat altijd even kijken als hij in de buurt is. Met zijn vrouw, met vrienden of met wie hij dan ook is. “Het verveelt nooit. Als je op het uitkijkpunt staat, heb je een fantastisch mooi uitzicht. Je ziet Noordwijk, je ziet Zandvoort, voor je zie je de zee en als je je omdraait, liggen de Waterleidingduinen aan je voeten. Dat is echt een spectaculair gezicht. En wat ik mooi vind: je ziet het duin voor je neus bewegen. Het zand aan je voeten stuift op om de achterliggende duinen te voeden. Zo hoort het.”

Voor het reservaat openging, gingen er zes jaar voorbij. Vanaf 2013 is Schaap er samen met anderen mee bezig geweest. “Zoiets heeft veel voeten in de aarde. Het gaat over meerdere schijven, en je hebt te maken met twee gemeenten, met Noordwijk en Zandvoort. Je moet alles op elkaar afstemmen. Het is de moeite waard geweest. Het heeft ook navolging gekregen. In IJmuiden is bijvoorbeeld het Groene Ster Project van start gegaan, om daar een rust- en broedgebied voor vogels op het strand te creëren. Dat is toch leuk om te horen.”

Wat ook mooi is, zegt hij, is dat Nationaal Park Hollandse Duinen de officiële status van nationaal park gaat aanvragen. “Zoiets heeft belangrijk attentiewaarde. Je geeft ermee aan dat je de natuur belangrijk vindt en wilt beschermen. Dan kunnen we bij Noordvoort nog lang genieten van al die prachtige vogels. De drieteenstrandloper is mijn favoriet. Een druk baasje die in de winter langskomt op doorreis van Groenland naar Afrika. En het is ook leuk dat je hier af en toe een zeehond op het strand ziet liggen.”

Wat Schaap betreft moeten mensen zeker zodra het weer kan langskomen en genieten van de unieke ruige wandeling over de zeereep in het noordelijkste puntje van Nationaal Park Hollandse Duinen. “Als je een prachtig stukje natuur wilt ervaren, als je duinen wilt zien bewegen en wilt genieten van een prachtig uitzicht dat elke dag weer anders is, dan moet je naar Noordvoort.”