Nationaal Park Hollandse Duinen herbergt vele pareltjes. Landgoed Nieuw Leeuwenhorst, dat op een strandwal tussen Noordwijk en Noordwijkerhout ligt, is er daar een van. Jong en oud kunnen volop van dit statige landgoed genieten en van alles ontdekken. Bijvoorbeeld tijdens een korte wandeling van anderhalve kilometer, ook wel de Dijkenburgroute genoemd. Deze route, die in de Wandel Top 10 van het Zuid-Hollands Landschap staat, is tegelijkertijd met de herstelwerkzaamheden van het landgoed in 2017 aangelegd. Lees je anderhalve kilometer met ons mee?

De Dijkenburgroute begint gelijk bij de ingang, bij het Koetshuis. Boswachter Maarten Laming van het Zuid-Hollands Landschap: “Het Koetshuis hoorde bij Huize Leeuwenhorst. Dat werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgebroken voor de aanleg van de Atlantikwall. Tegelijkertijd werd er een groot stuk bos gekapt om een vrij schootsveld te creëren. Voor die kale vlakte is na de oorlog een jong en wild bos in de plaats gekomen. De natuur kan er lekker zijn gang gaan. De tankgracht werd vergroot en gevuld met water en is nu een vogelvijver.”

De vijver zien we al na een paar passen lopen. Laming: “Hier zie je een grote variëteit aan vogels, van smienten en wintertalingen tot krakeenden en zaagbekken. Ook aalscholvers en nijlganzen willen nog wel eens aanvliegen. En damherten komen voor een lekker slokje. De meeste vogels gebruiken de vijver als schuil- en rustplaats. Ze voelen zich veilig doordat het is omsloten door dicht struikgewas. Als we stil zijn (ssst!), kunnen we alles rustig bekijken vanachter een groot en nieuw vogelscherm dat onlangs geplaatst is. Dat scherm daar! Daar heb je een fantastisch uitzicht op de vijver!”

We lopen verder naar de Koepelberg. In dit stuk bos bevinden zich nog steeds verschillende bunkers, zegt Laming. “Samen met een stelsel van loopgraven legden de Duitsers deze aan om manschappen te huisvesten en munitie en voedsel te bewaren. De meeste van de bunkers zijn onder het zand verdwenen, andere zijn niet toegankelijk. Eén bunker hebben we speciaal ingericht als verblijf voor vleermuizen. Bunkers blijven een fascinerend gezicht. Zeker als je bedenkt wat er zich heeft afgespeeld.”

“Ah, daar heb je de Koepelberg. Even een slingerpaadje omhoog nemen en we zijn boven. Vanaf hier heb je een fantastisch mooi zicht op Huize Dijkenburg en de spiegelvijver ervoor. Kijk maar! De spiegelvijver heet overigens niet voor niets zo. Die is bedoeld om de glorie van landhuis Dijkenburg te weerspiegelen in het water. En dat doet ie! De uitbundige rodondendrons en de prachtige gazons maken het plaatje compleet. Je hebt hier een prachtige plek om met je liefje langs het water te flaneren of om in stilte van de natuur te genieten. Hoor ik daar een IJsvogel?”

Huize Duikenburg heette oorspronkelijk Huize Dijckenburgh. Laming: “Dit landhuis brandde in 1925 af bij de aanleg van de centrale verwarming. Later is het herbouwd. Het is opnieuw een schitterend landhuis geworden. We nemen onze hoed af en slaan rechtsaf naar het huis van de tuinman, dat stamt uit 1878. Hier woonde de tuinman die er een boomgaard op na hield. Nog steeds kun je er een appel plukken. Eet smakelijk.”

We gaan nog een keer rechts. We zien de schitterende lanen met eiken en beuken die er al honderden jaren staan. “Je voelt de grandeur van het verleden. Hier woonden voorname mensen. Nog even en we zijn weer bij koetshuis, waar we zijn begonnen. Zo, daar zijn we. Als je zin hebt, kun je ook nog de wandelroute van vijf kilometer nemen. Dan kom je door het jonge, wilde bos. Dan kun je nog meer genieten.”

“O ja, het speelbos. Daar hebben we het nog niet eens over gehad. Vlak bij de parkeerplaats is een speelbos voor kleine kinderen en ook een voor grote kinderen. Je kunt er lekker klimmen, slingeren en klauteren. Doe je mee?”

Samenwerking Zuid-Hollands landschap en Nationaal Park Hollandse Duinen

Maarten Laming is boswachter bij het Zuid-Hollands Landschap, dat verantwoordelijk is voor de recente opknapbeurt van landgoed Nieuw Leeuwenhorst. Het Zuid-Hollands Landschap is ook partner van Nationaal Park Hollandse Duinen. Laming over de samenwerking: “Wij zijn altijd blij met nieuwe soorten samenwerkingen, dus ook met Nationaal Park Hollandse Duinen. Door samen voor de natuur te zorgen, laten we jong en oud daar nu en later van genieten.”