Op een blauwe zomerdag in 2015 op het strand tussen Katwijk en Wassenaar keek Noortje Schrauwen om zich heen. Er lag meer plastic afval in het zand dan haar lief was. Wat nou als alle wandelaars een beetje van dat afval meenemen, dacht ze. Het idee voor Grondstofjutters was geboren. Inmiddels wordt er op verschillende stranden van Nationaal Park Hollandse Duinen jaarlijks door duizenden mensen afval gejut. Jutten is leuk. En iedereen kan het…

“Het enthousiasme bij jutters is groot”, zegt Schrauwen. “Dat verbaast me niet. Mensen doen graag iets voor de natuur. Met Grondstofjutters kan dat. Het idee is simpel: als je gaat wandelen op het strand haal je een juttas bij een strandtent en zamel je afval in. Ben je uitgewandeld dan lever je je tas met afval in en krijg je in ruil daarvoor een gratis kopje koffie of ijsje. Daarmee draag je op heel concrete wijze bij aan een mooiere wereld. Dat gaat wat makkelijker dan de stijging van de zeewaterspiegel oplossen. Dat kan voelen als een groot en abstract probleem waar je weinig vat op hebt.”

Een schoon strand is wel zo aantrekkelijk voor bezoekers. Eigenaren van strandtenten begrijpen dat ook. Schrauwen: “Het strand is hun voor- en achtertuin. Dat wil je op orde hebben. Vrijwel alle strandtenthouders die we vragen doen mee met Grondstofjutters. Dat zijn er inmiddels ruim zeventig. Wat ik leuk vind om te zien, is dat ze meedenken wat ze nog meer kunnen doen. Een aantal strandtenthouders is vorig jaar begonnen met plasticvrije terrassen in Den Haag. We hebben een beweging in beweging gezet, samen met de strandpaviljoens en gemeente. Bedrijven pikken het op. We worden ook wel eens gebeld voor een jutdag. In de ochtend gaan we dan samen jutten. In de middag kijken ze bijvoorbeeld hoe ze plastic afval binnen hun bedrijf kunnen verminderen. Mooi toch?”

Schrauwen is een natuurmens. Ze komt graag op het strand en in de duinen. Samen met vrienden en een grote picknickmand. Of om te wandelen, wielrennen, zwemmen. “Het is genieten, het hele jaar door. In de herfst, winter, lente, zomer. Vroeg, laat, midden op de dag. Het is altijd weer anders. Andere kleuren, andere geuren. Andere luchten. Wat de mooiste plek is om naar toe te gaan, kan ik niet zeggen. De variatie vind ik juist mooi. Als je door de duinen van Katwijk naar Noordwijk of Wassenaar fietst, dan kom je al gauw tien of twintig verschillende landschappen tegen. Om de paar honderd meter verandert het. Je ziet naaldbomen, zandverstuivingen, meertjes, duin, noem maar op. En onderweg pluk ik wel eens wat kruid, om thee van te zetten.”

Als het aan de oprichterster van Grondstofjutters ligt, gaan heel veel mensen genieten van Nationaal Park Hollandse Duinen. Schrauwen: “Het is zo’n mooi gebied. Het zou te gek zijn als meer mensen het gaan ontdekken. Dus leg niet alleen je handdoekje op het strand maar kijk ook om je heen wat er nog meer te ervaren is. Wat dat betreft is de oprichting van Nationaal Park Hollandse Duinen een goede ontwikkeling. Het biedt meer mogelijkheden voor gezamenlijk promotie. En het zorgt ervoor dat de kwetsbare natuur in Zuid-Holland beschermd wordt. Wat ik persoonlijk hoop is dat mensen het strand meer gaan zien als natuurgebied in plaats van pretpark. Een keertje jutten helpt daarbij. Dat levert nieuwe inzichten op.”

Wil je zelf jutten en bijdragen aan een mooiere wereld? Dat kan onder andere op de stranden van Katwijk, Noordwijk, Wassenaar, Scheveningen, Westland en Hoek van Holland. Op grondstofjutters.nl zie je welke strandtenten meedoen. Sommige zijn het hele jaar geopend. Daar kun je ook in de winter een juttas halen en na afloop een gratis versnapering, tenzij ze gesloten zijn door corona uiteraard.

Samen zorgen voor Nationaal Park Hollandse Duinen

Nationaal Park Hollandse Duinen is een fantastisch gebied waar we met zijn allen ontzettend veel plezier aan beleven. Dat moet zo blijven! Over één, vijf, tien of twintig jaar willen we nog net zo hard genieten van Hollandse Duinen. Dat kan als we er samen goed voor zorgen. Jij, wij, iedereen!

Klik hier om te zien wat jij kan doen om voor Hollandse Duinen te zorgen.