Keukenhof, een van de toeristische trekpleisters van Nederland, kennen we allemaal. Minder bekend is dat even verderop een sprookjesachtig kasteel staat: Kasteel Keukenhof. Het is het middelpunt van een idyllisch landgoed dat de sfeer van rust en vroeger ademt. Je kunt er schitterend wandelen en volop genieten van de natuur. Volgens Marlies Goldenberg, inwoner van Lisse en pr-manager van Keukenhof, is het een pareltje in Nationaal Park Hollandse Duinen. We spraken haar over Keukenhof en Kasteel Keukenhof. Over blije mensen, Pokémons vangen en cultuurhistorische cadeautjes.

Als we Goldenberg spreken, is ze net terug van een wandeling in Keukenhof. “Ja, dan loop je op een fijne plek. Dat is het voordeel als je hier werkt, wat ik met heel veel plezier doe. Het leuke is ook dat iedereen blij wordt van Keukenhof. Uit de hele wereld komen mensen hier naartoe. En ze genieten allemaal. Van het park, de bloemen, de kleuren en geuren. Dat maakt het een prachtig merk om over te praten. We zijn het mooiste lentepark ter wereld, met zeven miljoen bloemen. En die bloeien in een prachtig historisch wandelpark in mijn achtertuin!”

Prachtig gezicht
Keukenhof is een initiatief van zestig bollenkwekers en exporteurs. Goldenberg: “Zij wilden een etalage voor de sector en het bollenvak creëren en dachten na over een goede locatie. Gekozen werd voor de tuin rondom Kasteel Keukenhof. Dat was in 1949. Sindsdien is er elk jaar een bloemententoonstelling. Maar niet alleen Keukenhof staat in bloei. In de lente krijgt de hele Bollenstreek een kleurtje. In april staan de velden vol met tulpen, narcissen en hyacinten. Dat trekt veel mensen, en geef ze eens ongelijk: het is een prachtig gezicht.”

Pokémons vangen
Waar Goldenberg graag naartoe gaat, is landgoed Kasteel Keukenhof. “Daar kwam ik vroeger als kind al regelmatig. En nu kom ik er met mijn kinderen. Toen ze klein waren, gingen we naar de kinderboerderij. Die is echt heel leuk, met een speeltuin erbij. Nu vangen ze Pokémons op het landgoed. Er is ook een korte kabouterwandelroute. En je kunt prachtige lange wandelingen maken over het Laarzenpad. Je loopt langs weilanden, je loopt door het bos, het is heel divers. Je ziet steeds andere natuur. En je komt van alles tegen: reeën, vossen, hazen, ooievaars, ijsvogels. En dan heb je ook nog dat sprookjesachtige kasteel.”

Cultuurhistorische cadeautjes
“Je waant je in een andere tijd”, zegt Goldenberg. “Dat vind ik er leuk aan. Het ontwerp van de kasteeltuin draagt daaraan bij. Die is in 1857 aangelegd door Zocher, een beroemde landschapsarchitect. Hij heeft ook het Vondelpark ontworpen. Je hebt ook vijftien verschillende rijksmonumenten op het landgoed, van een koetshuis tot een schaapskool. Dat zijn extra cadeautjes boven op het moois waarop je al getrakteerd wordt. Het is ook geen toeval dat Kasteel Keukenhof vaak als trouwlocatie wordt gebruikt. Je moet het kennen, en als je het niet kent, moet je zeker langskomen. Je wilt dat iedereen van zo’n mooie plek kan genieten.”

Dichtbij genieten
Dat is ook een van de redenen dat Goldenberg blij is met de oprichting van Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD). “Het is belangrijk dat je aandacht geeft aan al het moois wat er is en waarvan mensen niet op de hoogte zijn. Dat krijg je beter voor elkaar als nationaal park. Je hoeft echt niet per se naar de Hoge Veluwe of iets anders wat ver weg is. Je kunt hier elke dag naar een mooi park bij jou in de buurt en genieten. De oprichting van het park is tegelijkertijd goed voor het behoud ervan. We moeten er zuinig op zijn. Ook daarom zijn we als Keukenhof partner van NPHD.”

Landgoed Kasteel Keukenhof bezoeken?
Kijk voor meer informatie en de route op www.kasteelkeukenhof.nl.